Nawozy fosforowe cz. 5

Przy zakupie należy żądać gwarancji co do zawartości kwasu fosforowego rozpuszczalnego w kwasie cytrynowym i za ten tylko płacić.

Mączka Thomasa.

Mączkę Thomasa, zwaną także w prost Thomasówką albo Thomasyną, otrzymuje się przez zmielenie żużli tj. odpadku, powstającego w hutach żelaznych przy przeróbce surowca na stal sposobem Bessemera, ulepszonym przez Thomasa.

Mączka Thomasa ma postać proszku o barwie ciemno brunatnej lub stalowo szarej. Ciemnobrunatny kolor idzie zazwyczaj w parze z mniejsza, zawartością kwasu fosforowego, jaśniejszy kolor wskazuje na większą zawartość tego składnika.

Procentowy skład mączki bywa różny. Zależnie od gatunku i pochodzenia żużli, zawiera ona przeciętnie od 11 do 23% P2O3 oraz 38 – 58% tlenku wapnia (CaO), poza tym zaś inne domieszki, jak: tlenki żelaza, glinu, manganu, magnezu.

Pod względem rozpuszczalności kwasu fosforowego mączka Thomasa stoi znacznie wyżej od fosforytów mielonych, ustępuje jednak superfosfatom, dlatego też działanie jej jest powolniejsze.

Comments
  1. 11 miesięcy ago