Nawozy fosforowe cz. 5

Przy zakupie należy żądać gwarancji co do zawartości kwasu fosforowego rozpuszczalnego w kwasie cytrynowym i za ten tylko płacić.

Mączka Thomasa.

Mączkę Thomasa, zwaną także w prost Thomasówką albo Thomasyną, otrzymuje się przez zmielenie żużli tj. odpadku, powstającego w hutach żelaznych przy przeróbce surowca na stal sposobem Bessemera, ulepszonym przez Thomasa.

Mączka Thomasa ma postać proszku o barwie ciemno brunatnej lub stalowo szarej. Ciemnobrunatny kolor idzie zazwyczaj w parze z mniejsza, zawartością kwasu fosforowego, jaśniejszy kolor wskazuje na większą zawartość tego składnika.

Procentowy skład mączki bywa różny. Zależnie od gatunku i pochodzenia żużli, zawiera ona przeciętnie od 11 do 23% P2O3 oraz 38 – 58% tlenku wapnia (CaO), poza tym zaś inne domieszki, jak: tlenki żelaza, glinu, manganu, magnezu.

Pod względem rozpuszczalności kwasu fosforowego mączka Thomasa stoi znacznie wyżej od fosforytów mielonych, ustępuje jednak superfosfatom, dlatego też działanie jej jest powolniejsze.

Comments
  1. 2 miesiące ago