sushi na wynos ochota

21 Lut 2017

Gaz węglowy cz. 1

Gaz węglowy CO2, zwany także dwutlenkiem węgla, jest gazem półtora razy cięższym od powietrza, sam się nie pali, palenia nie podtrzymuje. W wodzie rozpuszcza się dość łatwo, tworząc z nią kwas węglowy (H3CO2), którego sole, t. zw. węglany, są bardzo pospolite w glebie. Pod działaniem na te sole kwasów, gaz węgłowy wydziela się; zjawisku temu […] sushi na wynos ochota
3 Mar 2017

Tworzenie się gleby cz. 2

Powstanie.szpar toruje drogę innemu czynnikowi kruszenia się skały – wodzie. Woda zapełnia szczeliny powstałe w skale. Ponieważ zaś, jak wiadomo z fizyki, woda posiada tę własność, że, marznąc, zwiększa swą objętość (ze 100 cm. wody otrzymuje się 109 cm. lodu), przeto, zamieniając się w lód w szczelinach skalnych, napiera na bok szczeliny i rozszerza je. […] sushi na wynos ochota
21 Lut 2017

Azot cz. 4

Wśród nazwisk ludzi, którzy zasłużyli się na tym polu, poczesne miejsce zajmuje nazwisko rodaka naszego Ignacego Mościckiego. Wybitny ten badacz, pracując we Fryburgu Szwajcarskim, obmyślił metodę fabrykacji kwasu azotowego i saletry kosztem azotu atmosferycznego. Nie będę tu, oczywiście, opisywał szczegółów, tyczących się tego wiekopomnego wynalazku, dość będzie, jeśli wyłuszczę w paru słowach samą zasadę: pod […] sushi na wynos ochota
21 Lut 2017

Skład chemiczny powietrza cz. 2

Do mierzenia ciśnienia atmosferycznego służy barometr. Ciśnienie na poziomie morza odpowiada wysokości barometru 760 mm. i nazywa się ciśnieniem normalnym. W miarę wznoszenia się w górę, ciśnienie zmniejsza się. Lecz nawet na tej samej wysokości ciśnienie ulega zmianom, zależnie od temperatury i stopnia wilgotności. W wyższej temperaturze ciśnienie zmniejsza się wskutek rozszerzania się powietrza. Większe […] sushi na wynos ochota
3 Mar 2017

Gaz węglowy cz. 2

Badając zawartość gazu węglowego w różnych warstwach atmosfery, przekonalibyśmy się, że warstwa, bezpośrednio stykająca się z powierzchnią ziemi, zawiera go najwięcej, im zaś wyżej, tym mniejsza jest zawartość tego gazu w powietrzu. Nic w tern dziwnego, wszak jednym ze źródeł tego gazu w powietrzu jest rozkład organicznych resztek w ziemi, im bliżej zatem tego źródła […] sushi na wynos ochota
21 Lut 2017

Azot cz. 3

Roślina motylkowa zatem nie tylko nie wyczerpuje gleby z azotu lecz, pobierając azot z powietrza, przeciwnie, wzbogaca glebę w ten cenny pierwiastek pokarmowy, zwłaszcza, jeśli całkowicie zostanie przyoraną na nawóz zielony. Tern też tłumaczy się stosowanie tych roślin dla użyźnienia roli, czy to w postaci przedplonów, czy poplonów, czy wreszcie między plonów. Poza tern ostatnie […] sushi na wynos ochota
3 Mar 2017

Gaz węglowy cz. 4

Nie tylko zastanawiano się nad tern pytaniem, lecz porobiono nawet ścisłe wyliczenia. Stosownie do tych obliczeń, nad jednym hektarem powierzchni ziemi unosi się słup powietrza, zawierający 48000 kg. gazu węglowego, co odpowiada 13000 kg. węgla. Ponieważ przeciętny sprzęt roślin z jednego hektara zawiera około 1310 kg. węgla, a zatem, według obliczeń, zapas gazu węglowego w […] sushi na wynos ochota
3 Mar 2017

Tworzenie się gleby cz. 3

Napływową glebę od nawianej odróżnić można dlatego, że pierwsza ma budowę warstwowaną, cząstki oszlifowane, gdy budowa drugiej jest jednolita, a drobne okruszynki, przy rozglądaniu ich w mocnym powiększeniu, mają kanty ostre. Jest jednak jeszcze jedna kategoria gleb, u nas zwłaszcza na północy, pospolitych, które składają się z cząstek różnej wielkości, bezładnie rozłożonych, przeważnie kanciastych, nieoszlifowanych, […] sushi na wynos ochota
3 Mar 2017

Para wodna cz. 2

Powietrze przeciętnie zawiera 50 – 70% pary wodnej niezbędnej do całkowitego nasycenia, nie jest ono wtedy ani zbyt suche, ani zbyt wilgotne. Gdy ciepłe, wilgotne powietrze, wznosząc się do góry, napotka prąd powietrzny o niskiej temperaturze, lub w ogóle, gdy temperatura się obniży, wtedy nadmiar pary wodnej skrapla się, tj. tworzy krople wody, które wskutek […] sushi na wynos ochota
3 Mar 2017

Gleba, podglebie i podłoże cz. 1

Glebą nazywamy wierzchnią warstwę ziemi, powstałą skutkiem rozkruszenia i zwietrzenia skał, tworzących skorupę ziemską. Warstwa ta jest ciemno zabarwioną wskutek obecności w niej próchnicy, tj. rozkładających się resztek roślinnych lub zwierzęcych. Pod glebą znajduje się warstwa bardziej zazwyczaj zbita, a różniąca się od gleby jaśniejszą barwą, jest to — podglebie. dochodzenie odszkodowań warszawa Gleba i […] sushi na wynos ochota

sushi na wynos ochota